Anna Jensen

Söndag

Swansea, vt-16 Permalink0
Helgen har passerat i rasande fart. Igår kväll bakade jag och Linnéa scones, var nog några år sen jag gjorde det sist. Idag lyckades jag ta mig upp hyfsat tidigt för att hinna med en löprunda på förmiddagen. Har haft uppehåll i nästan tre veckor eftersom jag haft en envis förkylning, men nu är jag äntligen frisk! På eftermiddagen gick jag och Linnéa in till stan och mötte upp Matilda på Crepe Vine. Vi har inte setts på flera veckor så det var verkligen på tiden. 


Nu väntar en lugn hemmakväll. Har haft så svårt att sova den senaste tiden och vissa nätter somnar jag inte förrän 5-6 på morgonen. Vet inte om det är för att jag har jobbat natt eller om det är något annat. Imorgon är det praktik igen och har bara 8 pass kvar, ganska sjukt. Jobbar mitt sista pass den 8 juni vilket betyder att jag är ledig i nästan 1 vecka innan jag åker hem. Hoppas på att hinna med en lite road trip och eventuellt en sista shoppingdag i Cardiff, men vi får se om plånboken tillåter det.

En månad kvar

Swansea, vt-16 Permalink0
Även om jag inte har bokat min flygbiljett än så har jag ganska säker på att jag flyttar hem den 15 juni, vilket innebär att jag har en månad kvar här. En månad, det är ingenting! Jag har inte haft någon hemlängtan alls sen jag kom hit men förra helgen hade jag en liten dipp och kände att det skulle bli skönt att åka hem. Men efter helgen mådde jag bättre och nu känner jag återigen att jag inte vill hem till Sverige. Självklart längtar jag efter familj och vänner där hemma, men jag trivs så bra här och jag kan inte riktigt förstå att tiden har gått så fort.

Praktiken känns tusen gången bättre efter den här veckan. Jag känner att jag börjar bli säkrare och jag får göra mer. Naturligtvis varierar det beroende på vem man går med och vilken patient man har, men i det stora hela känns praktiken roligare nu och inte alls lika meningslös. Sen är det fortfarande ganska tufft med pass på 11-12 timmar, men jag börjar vänja mig. 

Den senaste tiden har vi haft riktigt bra väder här i Swansea. Tyvärr hinner jag inte njuta så mycket av det när jag har praktik, men när jag är ledig passar jag på att vara ute i solen. I torsdags var både jag och Linnéa lediga så vi spenderade eftermiddagen på stranden. Idag tog vi en promenad ut till Mumbles, ett område som ligger ca 5 km från campus. En kaffe i solen med utsikt över hela Swansea bay, kan det bli bättre? 

Slutspurten

Swansea, vt-16 Permalink0
Vi börjar närma oss slutet av terminen och det märks ganska tydligt. Tentaperioden är igång och campus är förhållandevis lugnt och tyst (speciellt på nätterna). Medans alla andra har fullt upp med att plugga så har jag börjat min praktik. Jag har vart på intensivvårdsavdelningen i två veckor nu och ska stanna där tills terminen är slut. Än så länge är jag ganska kluven, jag tycker att det är intressant men jag tror att jag hade uppskattat det mer om jag hade vart hemma i Sverige. 

Sjuksköterskeutbildningen här i Wales skiljer sig ganska mycket från vår utbildning hemma. I Jönköping klagar vi mycket på att vi har så lite praktik, här i Swansea utgör praktiken 50% av utbildningen. Det låter kanske jättebra att få så mycket erfarenhet av yrket innan man är färdig. Problemet här är att man som sjuksköterskestudent inte får göra så mycket. Man får inte ta blodprover, hantera läkemedel, sätta kateter och allt annat "tekniskt" vi får lära oss hemma. Först när man är färdigutbildad sjuksköterska får man gå utbildningar för att få göra allt detta. Det gör tyvärr att praktiken här känns ganska seg och tråkig. Hemma brukar jag känna mig säker och självständig när jag kommit in i rutinerna, här känns det mest som att man står och tittar på eller är i vägen hela tiden. 

Men jag försöker ändå ta tillvara på tiden så att jag kan lära mig så mycket som möjligt. Den "medicinska" engelskan gör det inte alltid så lätt men jag börjar uppskatta allt vi lärde oss under anatomin och farmakologin, alla dessa latinska ord och läkemedelssubstanser gör det hela lite lättare. Jag är i alla fall glad att jag får se hur det är att jobba på intensiven eftersom jag har tänkt att det skulle kunna vara något för mig. Vi får se, om fem veckor kanske jag säger att jag ALDRIG tänker sätta min fot på IVA igen. Kan inte förstå att det har gått ca 3 månader sen vi tog de här bilderna. Vi hade en praktisk lektion och fick öva på olika omläggningstekniker. Här i Swansea har sjuksköterskestudenterna lila uniform, vilket känns väldigt annorlunda när man är van vid de vita kläderna vi har hemma. Om jag ska vara ärlig tycker jag att den är otroligt ful och även ganska obekväm, men jag är glad att det klart och tydligt syns att jag är student. Då gör det inget att jag går runt och ser förvirrad ut!
Till top